2017. május 5.

Reményrekviem, II. fejezet: Problémás

Dani jön, lát, nyomoz és gyanakszik.

Dani nem is tudta, miért nem vágta ki a legelső kukába azt az újságot, amit a reggeli érkezésekor a lenti portás nyomott a kezébe. A főcím öles betűkkel, hatásvadász módon hirdette, hogy „A rendőrség ismét tehetetlen!”, és ha jól látta, amikor futólag beleolvasott magába a cikkbe is, éppen a kiskorúak drogfogyasztásáról és a középiskolában árusított kábítószerekről volt szó, ebben a hónapban már legalább negyedik alkalommal.
Amikor lehuppant az asztala mögött álló székbe, ledobta az újságot is, címlappal lefelé, hogy ne kelljen látnia. Komótosan dőlt hátra, majd az órára sandított: háromnegyed nyolcra járt az idő, így nem csodálta, hogy a közvetlen kollégái közül még senki nem érkezett meg. Nem mintha igazán bánta volna a dolgot – az esetek kilencven százalékában szemernyi kedve sem volt ahhoz, hogy velük csevegjen. Sosem tartotta magát társasági embernek, és még véletlenül sem gyarapította a beszédesek igen népes táborát, így évek óta szívfájdalmának érezte, hogy a Gyilkossági Osztály vezető tisztjeként sem illette meg saját iroda. Pedig mennyivel egyszerűbb lett volna úgy az élete… vagy legalábbis sok csendes idegösszeomlástól mentette volna meg őt az a jelenleg nem létező fal közte, és az osztály másik három tagja között.
A nyugalom, ami körülvette őt, egészen pontosan hét óra ötvenöt perckor hullott darabjaira.
– Jó reggelt! – viharzott be az irodába osztályuk egyetlen női (és Dani szerint még úgy-ahogy értelmes) tagja, Rita. A nő életvidám mosollyal ajándékozta meg, miközben ledobta a táskáját az asztalára, majd miután leült a helyére, gyorsan megigazította a haját, a monitora képernyőjét használva tükörként.
Dani igazán megpróbált kipréselni magából egy közepesen mogorva köszönést, de az ő szájából a „jó reggelt” csak bosszús morgásnak tűnt.
Szerencsére Rita nem vette magára – bár a férfinak magában be kellett vallania, hogy az sem zavarta volna meg a lelkivilágát, ha a nő megsértődik… –, valószínűleg az elmúlt néhány év épp elég volt ahhoz, hogy megedződjön mellette.
– Bal lábbal keltél, vagy csak a szokásos módon utálod a világot? – vigyorgott rá a nő, amit hallva Dani elfintorodott; tudniillik jobban szerette, ha az emberek megszeppentek tőle, és nem kezdték ugratni.
– Inkább az utóbbi – hagyta rá mégis a kollégájára, majd jobb dolga nem lévén, elkezdte átolvasni azokat a jelentéseket, amiket már hetek óta csak tologatott az asztal egyik feléről át a másikra.
Isten – vagy bármiféle égi hatalom, ha létezett – látta lelkét, sosem azért jelentkezett bűnügyi nyomozónak, hogy valaha is olcsó bürokrata legyen. A tiszti poszttal járó papírmunkát azonban, akárhogy is próbálta, nem tudta elkerülni… legalábbis elég hosszú ideig sajnos nem.
Rita, hála a jó égnek, nagyjából tudta, hogy mikor kell hosszú távon csendben maradnia a környezetében, mindezt azonban nem mondhatta el az osztály másik két tagjáról. Amikor Alex és Márk épphogy valamivel nyolc előtt befutottak, ő legszívesebben elhagyta volna az irodát, tekintve, hogy az esetek kilencven százalékában falra mászott a párostól. Mindig is úgy érezte, hogy nem végzik olyan komolysággal és elszántsággal a munkájukat, mint amit ő szíve szerint megkövetelt volna a beosztottjaitól, ám jól ismerte a rendőrség helyzetét, és tudta, hogy manapság nem kívánságműsor, kivel akar együtt dolgozni.
Paradox módon azonban… egyszer-egyszer keserűség töltötte el, ha jobban tanulmányozni kezdte a három kollégáját. Alapjában véve nem volt sokkal idősebb náluk – maximum öt évvel, talán hattal –, a saját ridegségének és szigorúságának köszönhetően azonban sokszor úgy tűnt, mintha komoly generációs szakadék tátongott volna közöttük. Néhanapján pedig mégiscsak gyűlölte ezt… és talán saját magát is.
– Nos, mi a terv a mai napra? – nézett Márk Danira, miután nagy lendülettel a nyikorgó székébe vetette magát. – Van már valami új ügy a láthatáron, vagy továbbra is csak döglünk?
– Nincsen – közölte szűkszavúan a férfi, aztán jobb híján visszamerült a jelentésekbe. Az aktuális, ami a stóc legtetején árválkodott, még az egyik nyári ügyükkel volt kapcsolatos, neki pedig rá kellett jönnie, hogy nagyon régóta hanyagolta a kötelességeit.
– Komolyan? – döbbent meg Alex, aztán elvigyorodott. – Hogy bírják a gyilkosok, hogy ennyi ideig nem öltek meg senkit? – kérdezte, Dani ízléséhez mérten túl vidáman.
– Alex, azért mégiscsak emberi életeket figurázol ki – feddte Rita a férfit. Dani valamennyire megnyugodott, hogy nem neki kellett közbeszólnia, és bámulhatta tovább a papírjait, mintha mi sem történt volna.
– Jól van, jól van – hagyta rá Alex a nőre, de érződött a hangján, hogy igazából egyáltalán nem bánta meg a szavait.
Dani pontosan tudta, hogy lapoznia kellene, és nem csak merednie a sorokra, amiket nem is látott igazán, de végül mégsem tette meg, mert nem hitte, hogy a másik háromnak bármikor is feltűnne az, hogy nem is olvassa igazán a jelentést. Alex előbbi szavai megragadtak a gondolatai között, arra késztetve őt, hogy a kelleténél jobban elmerengjen olyasmiken, amiken a valóságban nem akart volna.
Az elmúlt hosszú évek alatt sokszor saját magán kellett tapasztalnia azt, hogy az ember, ha nap mint nap találkozik a halállal, mennyire képes… hozzászokni. Egy idő után a halottak már nem számítottak embernek, csak testeknek, tárgyi bizonyítékoknak, és úgy érezte, Alex szavai is ékes példái annak, mennyire nem bírták már felmérni az emberi élet értékét. Legalábbis addig biztosan nem, ameddig nem egy szerettük halt meg, vagy nem látták szemtől-szemben azt, ahogy kioltották azt a bizonyos életet… vagy ha nem nekik kellett elvenni azt. Ráadásul még ez utóbbi sem nyújthatott biztosítékot az érzéketlenné válással szemben.
Annyira elmerült a keserű gondolatai között, hogy végül csak az asztalán álló vezetékes telefon csörgése tudta visszarángatni őt a való világba.
– Szentirmay – dörmögte a vonalba kelletlenül, miután felvette a kagylót.
– Az irodámba, most – érkezett a szűkszavú parancs, majd a másik fél bontotta is a hívást, anélkül, hogy bármi mást hozzáfűzött volna.
– Történt valami? – kérdezte szinte azonnal Rita, amikor Dani letette.
– Nem – felelte a férfi továbbra is félig bosszúsan, félig unottan, majd rávette magát, hogy felálljon a székéből. Mivel semmi kedve nem volt tovább magyarázni a helyzetet, így csak intett egyet, aztán már el is indult az ajtó felé, hogy mihamarabb maga mögött hagyja az irodát és a három kollégáját.
Odakint hosszú folyosó várta, de még véletlenül sem tervezte megszaporázni a lépteit, sőt mi több: direkt komótosan sétált el a szárny végéig, ahol is fellépcsőzhetett egészen a hatodik emeletre. A liftet már évek óta nem volt hajlandó használni – ha nagy ritkán sietős dolga akadt, akkor is gyorsabban felrohant a lépcsőn, és legalább nem kellett bepréselnie magát egy szűk dobozba olyan kollégákkal együtt, akikkel semmiképpen sem akart beszélgetni. Lehetőleg soha.
A felettese titkárnője csupán egy biccentésre méltatatta, amikor megérkezett. Dani viszonozta a futó köszöntést – a szülei mindig is igyekeztek úriembernek nevelni, még ha valahol félre is siklott a projekt –, majd kopogás nélkül benyitott a tágas, egészen otthonos irodába.
– Ha legközelebb ugráltatni próbálsz, a fülem botját sem fogom mozdítani – morogta az ezredesnek, miközben leült az egyik karosszékbe.
Körtvélyessy erre már felnézett a papírmunkájából, majd jelzésértékűen a szemét forgatta.
– Tekintve, hogy a főnököd vagyok, minden jogom megvan arra, hogy akkor ugráltassalak, amikor a kedvem tartja – jelentette ki.
– Tekintve, hogy az egyetlen valamirevaló nyomozód vagyok, úgy érzem, az én kezemben van az aduász – vonta fel a szemöldökét Dani, az ezredes bosszús pillantása pedig megsúgta neki, hogy ezúttal megnyerte a harcot.
– És ezek után írásbeli bocsánatkérést vársz? – vakkantotta Körtvélyessy.
– Megelégszem vele szóban is – legyintett nagyvonalúan a fiatalabb férfi. – Szóval, pontosan miért hívattál?
A felettese arcán a bosszankodás helyét átvette a káröröm, Danit pedig rossz előérzet kerítette a hatalmába.
– Igazán sajnálom – kezdett bele álszomorú hangon az ezredes –, hogy el kellett téged szakítanom a rengeteg munkádtól… de az az igazság, hogy a lőtéren vár rád egy lelkes csoport.
Dani megpróbálta magába fojtani az őszinte elszörnyedését, és a megszokott, hűvös pillantásával leplezni a zsigeri rosszullétet, ami Körtvélyessy szavaira elfogta őt.
– Nem vár – jelentette ki, mintha ezzel mindent megoldhatott volna.
Az ezredes arcára sorozatgyilkosokat megszégyenítő, bosszúálló mosoly kúszott, és úgy tett, mintha meg sem hallotta volna Dani szavait.
– Még reggel találkoztam velük, és tényleg nagyon izgatottak. Ha jól tudom, ők azok, akiknek nem sikerült a vizsgája, és szükségük van még egy kevés gyakorlása – mesélte, mintha csak a hétvégi programjaikról társalogtak volna. – Lehet, hogy én a helyedben vinnék egy golyóálló mellényt is…
Dani igyekezett visszanyelni a feltörő nyögését, és kezdte úgy érezni, hogy az összes eddigi rossz cselekedete elkezdett visszaütni rá, méghozzá kegyetlenül. Ez a karma, dörmögte magában, amikor már lefelé sétált a lépcsőn, zsebre vágott kézzel és lehajtott fejjel. Csak a karma lehet…

**

Általános gyakorlat volt, hogy mind a BRFK, mind a Központi Nyomozó Iroda elvállalta a rendőrtisztis hallgatók egy részének a gyakorlati képzését – ez nagy általánosságban kimerült gyakornoki helyek biztosításában és a lőtér felajánlásában. Utóbbira inkább azért volt szükség, mert az egyetem lőterét éppen felújították… Dani valahol még reménykedett abban, hogy valaha elkészülnek vele, ám tekintve, hogy a munkálatokat az ő diákkorában kezdték el, már jóhiszeműen sem tudott hinni igazán a dologban.
A feljebbvalói pedig egyébként is azt állították, hogy sokkal hasznosabb itt tanítani a diákokat, elvégre tereptapasztalattal rendelkező és jól képzett oktatóktól tanulhatnak. Dani azonban kevéssé osztotta a nézetüket, főleg nem akkor, amikor csak és kizárólag a kiváló reflexeinek köszönhetően tudta elkerülni azt, hogy az egyik túlontúl lelkes fruska vádlin lője. Még szerencse, hogy csak vaktölténnyel…
– Bocsánat, uram – cincogta az emlegetett lány, fülig vörösödve.
– Figyeljen oda egy kicsit jobban – válaszolta Dani rezignáltan, majd megpróbált úgy helyezkedni, hogy biztos ne kerüljön az útjukba. Tekintve, hogy ezek még előreszegezett pisztollyal is tudtak hátrafelé lőni, sehol sem érezte magát igazán biztonságban. Hamar rájött, hogy nem véletlen, hogy nem mentek át az első vizsgájukon: borzalmasak voltak. Igyekezett középre állni, hogy mindenkit jól láthasson a csoport tagjai közül – mégiscsak neki kellett ügyelnie arra, hogy az idióták ne lőjék ki egymás szemét –, és időközben azzal szórakoztatta magát, hogy válogatott kínzásokat képzelt el Körtvélyessy részére.
– Miben fogadunk, hogy ez is olyan, mint a múltkori fickó, azon az elméleti órán? – csapta meg a fülét az egyik srác suttogása. Magában felsóhajtott, miközben megkereste őt: a szeme sarkából látta, ahogy a haverjához hajolva magyarázott. – Annak se volt fogalma a gyakorlatról, csak a megfelelő szögeket magyarázta egész végig… és még csodálkoznak azon, hogy a fél évfolyam megbukott.
Dani magában a szemét forgatta. Sosem értette azt, hogy a fiatalok miért éltek abban a hitben, hogy a náluk idősebbek süketek és teljesen inkompetensek. Csendes elégtétellel osont a két fiú mögé, olyan halkan, amennyire csak tudott.
– Netán valami problémájuk van? – kérdezte, és igyekezett elnyomni az önelégült mosolyát, amikor mindketten megugrottak ijedtükben.
– Nem, őrnagy úr – vágták rá szinte azonnal, szinkronban. Ha mást nem is tanítottak meg nekik az egyetemen, a feljebbvalóikkal szembeni megfelelő viselkedést már ennyire korán beléjük verték.
– Egészen biztos? – érdeklődött, rég tanult negédességet csempészve a hangjába. – Most mondják, ha valami nem világos.
A nagyszájú fiatalember ezt hallva láthatóan összeszedte a bátorságát, még annak ellenére is, hogy a barátja meglehetősen rémült pillantással állította a könyökét az oldalába. Dani már-már elmosolyodott rajta: bizonyos hangulataiban szerette látni, ha emberek rémültek halálra a szavaitól. Most pedig kifejezetten ilyen hangulatban volt.
– Uram, úgy gondolom, mindannyian örömmel vennénk egy bemutatót, hogy jobban megérthessük a megfelelő tartást és… az ehhez hasonlókat – jegyezte meg, Dani ízléséhez mérten túl széles mosollyal.
Az oda nem illő vigyorról végül könnyedén tudott gondoskodni: elővette a saját pisztolyát, hogy lőhessen. Egyetlen pillantást kellett vetnie a céltáblára, mielőtt meghúzta volna a ravaszt, hogy milliméterre pontosan a közepét találja el. Miközben megszemlélte a művét, elgondolkodott azon, hogy az ámuldozó hangok, vagy az előtte álló szimpatikus fiatalember döbbenete esett-e jobban az egójának.
– Sikerült megfigyelnie a tartást és az ehhez hasonlókat? – kérdezte, talán túlságosan is élvezve a helyzetet. – Mert, ha nem, örömmel segítek a továbbiakban is – tette hozzá, engedve, hogy enyhe gúny kússzon a szavai közé.
– Ne-nem… azt hiszem, mindent értek – préselte ki magából újdonsült barátja.
– Remek. Akkor folytathatják is a gyakorlást – ajánlotta Dani, ahogy ismételten a terem hátsó részébe húzódott. A társaság ezek után valamilyen különös oknál fogva sokkal csendesebbé vált, amit igazán értékelt. Ráadásul csak félig-meddig kellett megfélemlítenie őket mindehhez… ki tudja, talán meg kellene fontolnia az oktatói karriert.
Végül a hathatós módszereinek köszönhetően a kis csoport egészen tűrhető eredménnyel fejezte be a gyakorlást. Miközben felfelé lépcsőzött, ismét az irodája felé tartva, azon merengett, hogyha az élete továbbra is ennyire végtelenül unalmas marad, akár tényleg át is nyergelhetne a tanári pályára, mert az körülbelül hasonló mennyiségű izgalommal jutalmazná meg.
– Semmi? – kérdezte Márk lemondóan, amikor belépett az iroda ajtaján, de a tekintetében azért felcsillant a pillanatnyi remény. Úgy festett, időközben eljutott arra a szintre, hogy már egy hullának is jobban örült volna, mint Alex társaságának, pedig ők ketten már a kezdetektől fogva jól kijöttek egymással.
– Semmi – felelte Dani, majd leült az asztalához, és lemondóan szemlélte meg a jelentéskupacot, ami reggel óta nem tűnt el onnan varázsütésre.
– Na jó, én megyek, ebédszünetet tartok – jelentette be Márk, miközben felállt.
– Kettőkor? – vonta fel a szemöldökét Alex.
– Harmadszorra? – érdeklődött vele egyidőben Rita.
– Nem – közölte Dani, kihasználva vezetőtiszti előjogait. A saját papírmunkáját szemlélve ugyanis arra jutott, hogyha neki rossz, hát akkor mindenkinek legyen ugyanolyan rossz.
Már éppen azon törte a fejét, hogy jó ötlet lenne-e a másik háromra rábíznia a papírmunkája egy részét, vagy csak rosszabbul járna vele, mint egyébként, amikor is megcsörrent az asztalán álló telefon, aznap másodszorra.
– Igen? – vette fel, félig-meddig azt várva, hogy valaki megint ugráltatni akarja, de kivételesen nem jöttek be a számításai. Türelmet tettetve hallgatta végig a vonal másik végén hadaró fiatal tisztet, majd, amikor az befejezte, egy szó nélkül bontotta a hívást, hogy felállhasson. – Indulunk – pillantott a csapatára, akik ezt hallva hirtelen támadt lelkesedéssel ugrottak fel a helyükről.

**

Dani, miután leparkolta a Gyilkossági Osztály kissé szakadt Skodáját a rendőrségi kordon mellett, anélkül szállt ki, hogy bevárta volna a többieket, majd átbújva a kifeszített szalag alatt, megállította a legelső járőrkollégát, akit észrevett.
– Sajnos túl sok információm nincsen, uram – ingatta a fejét a rendőr lehangoltan, miközben vetett egy pillantást a kordont körbeálló bámészkodó gyalogosokra. – Annyit sikerült eddig megtudnunk, hogy az áldozat neve Jutai Zsombor – nézett a jegyzetfüzetére. – Huszonhárom éves volt, grafikusi szakon tanult itt – bökött a mellettük terpeszkedő Képzőművészeti Egyetem épületére. – Még nincsen meg minden információnk, de valószínűleg egy autóból lőhették le. Azonnal meghalt. Nem rabolták ki, úgyhogy kitervelt gyilkosságra gyanakszunk, de nem kaptuk még meg a kamerák felvételeit, már, ha vannak, és a szemtanút sem tudtuk kihallgatni. Az a négyes ott a baráti köre – mutatott egy három lányból és egy fiúból álló, egymásba kapaszkodó kisebb csoportra, akiket néhány másik járőr éppen kikérdezett. Dani csak intett a fejével a mellé érkező Ritának, aki hála az égnek, elértette a kérését, és elsietett a fiatalok felé.
Nekiállt, hogy jobban szemügyre vehesse a gyilkosság helyszínét: a holttestet természetesen már letakarták, és készültek is elszállítani a boncolásra. Dani, még mielőtt elmozdították volna a helyéről, odament, hogy vethessen rá néhány pillantást, még akkor is, ha sejtette, hogy nincsen sok értelme; az alapján, amit a járőrtől megtudott, a gyilkosság nagyon is tisztának tűnt, ez pedig nem tetszett neki. Túl profi munkának látszott, ráadásul – a járőr szavai és a tetthely alapján – egyértelműen csak a fiú halála volt a cél.
Miután felegyenesedett, körbepillantott a helyszínen, majd egyből ki is szúrta a nem messze, még a kordonokon belül veszteglő mentőben üldögélő, szőke hajú, fiatal lányt, aki körül lelkesen sürgött-forgott a mentőtiszt. Odafordult a járőrhöz, aki még mindig mellette álldogált, nyilván azért, hogy segítse a munkáját.
– Ő az a bizonyos szemtanú? – intett a fejével a lány irányába Dani.
– Igen. Az áldozat barátja – magyarázta a férfi. – Sokkot kapott, és a mentősök kértek tőlünk pár percet, mielőtt kihallgatjuk.
Dani biccentett, hogy érti, majd elindult a mentőautó felé, hogy a kezébe vegye az irányítást. Ha a lány valóban szemtanú, az valamennyire előrelendítette az ügyüket, és mindenképpen szerette volna első kézből hallani az információkat. A lány közelről még sápadtabbnak és még törékenyebbnek látszott, mint messziről, de ő sosem az a fajta nyomozó volt, aki részvétet nyilvánított és nyugtatgatta a szemtanúkat. Az efféle Rita reszortjának számított, már, ha a nő vele volt éppen.
Ahogy megállt mellette, a lány felpillantott rá. Dani, aki következetesen nem törődött a közelben álló mentős rosszalló tekintetével, megmutatta a jelvényét a szemtanújának, ahogy a szabályzat előírta.
– Szentirmay Dániel őrnagy vagyok a Központi Nyomozó Irodától – darálta el a megszokott, végtelenül unalmas nyitószöveget. – Én vezetem a nyomozást, és szeretnék feltenni önnek néhány kérdést.
– Jó napot – felelte a lány, a hangja pedig annyira rekedtesnek tűnt, hogy muszáj volt megköszörülnie a torkát. Daninak épp elég rossz passzban lévő nővel akadt már dolga élete során, hogy jól lássa rajta, hogy éppen a könnyeivel küzdött. – Pető Lina vagyok – mutatkozott be végül. – Azaz… Karolina. Pető Karolina – javította ki magát zavartan.
Danit kevéssé izgatta az összeszedetlensége. Annál sokkal jobban érdekelték a válaszai.
– El tudja mondani, pontosan mit látott? – kérdezett tovább Dani, mire a lánytól csak egy bólintásra futotta. – A legkisebb részlet is fontos lehet, szóval próbáljon mindenre visszaemlékezni, amire csak tud – kérte, miközben elővette a jegyzetfüzetét.
– Zsombor éppen felém sietett – kezdett bele bizonytalanul, az ujjával a megfelelő irányba mutatva. – Aztán… aztán lefékezett mellette egy autó. Zsombor megállt, és beszélgetni kezdett a kocsiban ülőkkel, de nem hallottam, hogy mit mondott… ahhoz túl messze voltam. Csak egy halk, tompa puffanást hallottam, Zsombor pedig… összeesett – dadogta zavartan, majd a tenyerébe temette az arcát.
Dani magában már ekkor elemezte a történteket. Egy nappal, a nyílt utcán megejtett nyilvánvaló gyilkosságnál hangtompítót használni mindenképpen különös, márpedig a lány leírásából nyilvánvaló volt, hogy azt alkalmaztak. Evidens, hogy a pánikot akarhatták elkerülni; a hangtompító használatával pont azt a néhány másodpercet szerezték meg maguknak, ami alatt nyugodtan eltűnhettek a színről, mielőtt még a járókelők észrevették volna, hogy a fiú összeesett. Ez meglehetős profizmusra vallott, de akkor hogy került a képbe ez a lány? Látniuk kellett őt, miért hagyták, hogy szemtanúvá váljon? Persze, erre adhatott magyarázatot a tény, hogy a lány még annak ellenére sem bírhatott semmi hasznos információval róluk, hogy koronatanúvá avanzsált.
Danit kezdte egyre inkább hatalmába keríteni a kellemetlen érzés: az elkövetés módja egyszerre volt túlzottan ismerős, és mégis különös a számára. Még nem jegyzetelt le semmit, de tudta, hogy mindezek után nem is fog. A hivatalos vallomását úgyis jegyzőkönyvbe veszik később, tehát épp elég írásos nyomot hagynak majd maguk után. Sok mindenre megtanította már az élet, és ez is egy volt közülük… ráadásul bőven meg tudta jegyezni a lány minden egyes szavát, ha úgy akarta. Csak azért nem rakta el ezek után a jegyzetfüzetét, hogy ne keltse fel a lány figyelmét vele.
– Tudna esetleg részletes leírást adni az autóról? – kérdezett tovább, bár akkora sokk után, ami a lányt érte, nem reménykedett nagy eredményekben.
A lány láthatóan elmerengett, még az ajkát is beharapta, úgy koncentrált.
– Egy fekete Mercedes E-220 volt, sötétített ablakokkal – felelte végül. – Talán kétezer-tízes évjárat – tippelte, újfent elcsukló hangon.
Dani meglehetősen szkeptikusan vonta fel a szemöldökét. – Ebben biztos? – érdeklődött gyanakodva.
– Lehet, hogy kétezer-tizenegyes.
A férfi szemöldöke még magasabbra kúszott, és ez a lánynak láthatóan még a sokkos állapota ellenére is feltűnt.
– A családomnak autószervize van. Ismerem a kocsikat – magyarázta meg.
Dani hagyta, hogy a gyanakvása elüljön, majd könnyedén biccentett.
– Esetleg látta a rendszámát? – próbálkozott tovább, de már előre sejtette, hogy ezzel nem fog sokra menni, hiszen ha tényleg az történt, amire gyanakodott, a szemtanújuk nem láthatott rendszámot. A lány újra elmerült a gondolataiban, és hosszú másodperceken át csak megdermedve nézett maga elé, ám mielőtt a férfi újból kérdezhetett volna, vontatottan megszólalt.
– Nem volt rajta rendszám – suttogta.
– Biztos ebben? – dőlt hátra egy kissé Dani.
– Igen. Biztos vagyok benne, hogy nem volt rajta rendszám – ismételte magát.
A férfi elkomorodva pillantott rá, de a figyelmét hamar elterelte a helyszínelők és mentősök között utat törő Alex, aki egyértelműen felé sietett.
– Igen? – kérdezte, amikor a kollégája megállt mellette, láthatóan nem biztosan abban, hogy meg kellene-e szólalnia. Ha más nem, a komor tekintete legalább hatással volt még a környezetére…
– Igazából – kezdett bele felélénkülve Alex – tökre úgy fest ez az egész, mint egy kivégzés – magyarázta, beleélve magát a helyzetbe.
Dani szívesen a tenyerébe temette volna az arcát; igen, nyilvánvalóan pont efféle magatartásra volt szükség az egyetlen szemtanújuk előtt, aki ráadásul az áldozat barátja volt… Ő maga sem állt sorba kétszer empátiáért, amikor osztogatták, de ennyit még át tudott érezni.
– Lehet, hogy a srác belekeveredett valami közel sem tiszta üzletbe, már, ha érted, mire gondolok… – folytatta tovább Alex.
A lány először sokkolva, majd döbbenten bámult fel a férfira. Dani szinte látta rajta, hogy a hitetlensége átcsapott dühbe, de még ennek ellenére is meglepte az, hogy felpattant, majd Alexhez lépett. Hogy kompenzálja a magasságkülönbségüket, még lábujjhegyre is emelkedett.
– Hogy merészel ilyeneket állítani róla? – sziszegte felháborodva, olyan lelkierővel, amit Dani nem nézett volna ki belőle. Érdeklődve figyelte a jelenetet, de esze ágában sem állt közbeavatkozni. – Három éve ismerem Zsombort, és a legbecsületesebb ember, akivel valaha is találkoztam! Még talán egy órája sem, hogy… – csuklott el egy pillanatra a hangja, de hamar megemberelte magát, hogy folytathassa. – Erre maga képes bemocskolni az emlékét egy ilyen kijelentéssel?! – vágta oda a férfinak, aki nem kis riadalommal pislogott vissza rá. – És a magához hasonlókat nevezik rendőrnek?! – kiabálta, még annak ellenére is, hogy a végére elfulladt a hangja.
– Én… öhm… izé… – habogta Alex elképedve, de befejezni már nem tudta, Dani ugyanis megelégelte a jelenetet, és közbelépett. Nem mintha bármennyire is érdekelte volna a kollégája testi épsége – kinézte volna a harcos kis tigrissé avanzsált lányból, hogy ráveti magát, ha még egy rossz szót szól –, sokkal inkább a saját idejét tartotta fontosabbnak ennél a reality show-nál.
– Alex, keress máshol elfoglaltságot magadnak – javasolta felebaráti szeretetből az egyáltalán-nem-barátjának, majd, amikor Alex egy szempillantással később valóban felszívódott, ismét a lányhoz fordult. – Tehát egészen biztos abban, hogy a barátjának nem lehettek ellenségei, akik a halálát kívánták, és biztos abban is, hogy nem keveredhetett törvénytelen ügyekbe – szögezte le, még akkor is, ha sejtette, hogy ezzel nem csillapítja, hanem talán újra felkelti a lány haragját. Egyetlen szemtanúja valóban dühösen pillantott rá, de végül beleegyezően bólintott.
– Teljes mértékben biztos vagyok benne – közölte hűvösen.
– Értem – felelte megfontoltan Dani, mert bár ilyen választ várt, esze ágában sem állt hinni a lánynak. Noha nem tartotta sokra Alexet, főleg nem a kollégája nyomozói készségeit számításba véve, annyiban mégis igaza volt, hogy ez a gyilkosság nem csak merőben szokatlannak tűnt, de nagyon is hasonlított egy mezei kivégzésre. Márpedig effélék nem szoktak ok nélkül történni… legalábbis jó esetben nem. A legkézenfekvőbb válasz az lett volna, ha az áll a történtek mögött, akire gyanakodott: ebben az esetben biztosan nem ok nélkül tűntették el ezt a fiút a színről. Persze, azt furcsállta volna, hogy őt nem tájékoztatták minderről előre, hogy intézkedhessen a média és a felhajtás kapcsán, de ez lenne a legkevesebb. Valami azonban, talán épp ez utóbbinak a hiánya miatt, csak tovább szította a gyanakvását ahelyett, hogy megnyugtatta volna.
A lány a mellkasa előtt összefont karokkal, fázósan toporgott, és ahogy a dühe lecsillapodott, ismét visszatért az egészségtelen sápadtsága. Jóllehet mostanra elállt az eső, a korábbi szemerkélésnek köszönhetően néhány tincse nedvesen tapadt az arcához, és a kabátja is több helyen átázott. Dani, bár nem szánta őt kiváltképpen, lassan szerette volna elengedni a kihallgatásról.
– Van még valami, amit látott, és esetleg fontos lehet a nyomozás szempontjából? – érdeklődött.
– Én… nem is tudom – harapta be az alsó ajkát a lány. – Ma… ma háromkor találkoztunk volna a közeli kávézóban – csuklott el a hangja, de aztán erőt vett magán, és folytatta. – Be akarta mutatni nekünk a barátját… úgy értem, a párját – suttogta, feszülten pontosítva. A férfi csak biccentett, hogy megértette, mire a lány kifújta a benntartott levegőjét, és láthatóan megkönnyebbült, amiért a nyomozó nem tett megjegyzést.
– Hogy hívják? – kérdezte Dani, egészen érdeklődőn. Lehet, hogy nem is maga az áldozat, hanem a partnere a kulcs?
– Csabának. Azt hiszem, Megyes Csaba a teljes neve… – válaszolta a lány, ám Daninak nem csengett ismerősen a név. – A… miután… szóval az egyik barátunk elrohant a Picassóba, de ő addigra már elment. A pultos elvileg találkozott vele.
– Hogy hívják a pultost?
– Kiss Kelemennek – adott választ a lány.
– Rendben – bólintott rá a férfi, biztosan abban, hogy ma délután nem csak egy igen fontos telefonhívást kell lerendeznie, hanem beszélnie is kell azzal a bizonyos pultossal. – Egyelőre meg is lennénk – tette hozzá. – Előfordulhat, hogy későbbiekben még felkeressük további információkért, és mindenképpen meg kell majd jelennie a Központi Nyomozó Irodában, hogy felvegyük a hivatalos vallomását – magyarázta futólag, de a valóságban már nem is igazán figyelt oda az előtte álló lányra. Amikor az biccentett, jelezve, hogy megértette, el is köszönt tőle, hogy magára hagyhassa.

**

Lina lehajtott fejjel vágott át a helyszínelők között, hogy mielőbb a barátai mellé érhessen. Miután átjutott a kordonon, és a rendőrök elengedték őt, Nóri szinte egyből a nyakába borult, hogy szorosan átölelhesse. Lina érezte, ahogy a barátnője könnyei átáztatták a sálját a nyaka magasságában, de nem is igazán törődött vele… legszívesebben ő maga is kislány módjára zokogott volna, de azután, hogy végigsírta az egész délutánt, képtelen volt rá.
Fogalma sem volt arról, mennyi ideig állhattak ott egymásba kapaszkodva. Igazából már számon sem tartotta, hány óra lehetett, mert elvesztette az időérzékét. Csak arra eszmélt fel, amikor a tőlük nem sokkal messzebb álló, utolsó rendőrautó is elhajtott, maga mögött hagyva a tetthelyet… a tetthelyet, ahonnan ő is eltűnt. Lina nem tudta, hová vihették a testét, fogalma sem volt, mi ilyenkor az intézkedési protokoll, de abban egészen biztos volt, hogy boncolásnak vetik alá, és…
Nem tudta, miért gondolt ilyesmikre. Nem akart ilyesmikre gondolni… képtelen volt feldolgozni azt, hogy valami ehhez hasonló megtörténhetett az ő jelentéktelen életében, az ő baráti körében, úgy, hogy ő végignézte… Pedig ott térdelt Zsombor mellett a földön, ott siratta őt, ameddig meg nem érkeztek a mentősök, aztán kihallgatták őt a rendőrök…
Meg kellett történnie… ha ez nem valóság, akkor ez a legkegyetlenebb rémálma…
De miért…? Hogy történhetett…?
Tényleg nem tudta, meddig szobroztak ott a fagyban, az üres, lassan sötétedő utcán. Csak arra eszmélt fel, amikor Bence és Klári hazaindultak, és a barátjuk támogatta a teljes mértékben összetört lányt.
Úgy tűnt, Livi és Nóri egy fokkal jobb állapotban lehettek, mint ő, ugyanis valahonnan sikerült lelkierőt gyűjteniük, és két oldalról belékarolva elrángatni annak a szörnyűségnek a helyszínéről, ahol akkor jelent meg egy narancssárga autó és két férfi, hogy elkezdjék felmosni a járdáról a… vért. Lina, ha nem tartották volna meg, talán ott helyben ájult volna el: képtelen volt elszakadni az emlékektől, amik továbbra is kísértették őt, képtelen volt elhallgattatni azt az apró kis hangot, ami őrült módon suttogta a fülébe a tényeket. Zsombor meghalt. Zsombort megölték. És te végignézted…
Ha nem lettek volna a barátnői, egészen biztosan nem ért volna haza épségben, és még ennek ellenére sem tudta, hogyan került ágyba. Nem emlékezett arra, hogy fellépcsőzött volna a másodikra, és arra sem, hogy átöltözött a pizsamájába… csak akkor eszmélt fel igazán, amikor már a hátán feküdt, két paplanba bugyolálva. A könnyei, amikről azt hitte, már rég elsírta mindet, most újra megindultak, keservesen-lassan gördülve végig az arcán, amíg a párna el nem nyelte őket. Nóri ott maradt az ágya mellett, hogy a kezét szorongathassa, ameddig álomba nem zokogta magát, Lina pedig abban a tipikus, elalvás-előtti félálomban azt kívánta, bárcsak ne kelne fel soha többé, és ne kellene rádöbbennie arra, hogy ami történt, tényleg megtörtént…

7 megjegyzés:

  1. Szia! :)


    Újra jelentkezem. :) Nem írtam az ötletelős posztjaid alá, de mindennel egyetértek (így is szavaztam) és kíváncsian várom, milyen meglepetéseket tartogatsz még nekünk. :)

    A friss fejezeteket érdeklődve olvastam, bár be kell vallanom, hogy az elejére csak nagyvonalakban emlékszem az "eredeti" változatból, úgyhogy nem tudom, pontosan mik a változtatások, de továbbra is nagyon szeretem, amit írsz. :)

    Viszont most egy kis kritikai megnyilvánulás következik, remélem, nem haragszol meg. Be kell vallanom, hogy az első fejezet nem tetszett annyira. Nem is igazán tudom megfogalmazni, miért, de azért megpróbálom elmagyarázni. Remélem, nem foglak megsérteni azzal, hogy kicsit konkrétabban kifejtem, miket éreztem oda nem illőnek. Tudom, hogy rengeteg munkád van benne, én meg pár szóban könnyen ítelkezem, és lehet, hogy csak az én ízlésemnek nem felelnek meg ezek bizonyos dolgok.

    Voltak részek, amiket feleslegesnek éreztem. És kicsit vontatottnak találtam. Mintha egy forgatókönyvet olvasnék, részletes leírásokkal. Félre ne érts, imádom a leírásokat, de néhol keveredett benne az E/1 az E/3-mal:

    "Nóri a kabát alatt valószínűleg szoknyát vagy ruhát viselhetett, ugyanis a lábát egy vékony nejlonharisnyán kívül semmi nem fedte."

    Ezt, ha Lina E/1-ben gondolja, teljesen oké. De mivel E/3-ban írsz, ez olyan jelentéktelen infonak tűnik. Mintha nem is igazán akartad volna bele rakni, csak azért írtad, hogy Lina megkérdezhesse utána, hogy ilyen szerkóban? Vagy akkor inkább ehhez a kérdéshez kellett volna Nóri öltözetét bemutatnod. Ott, akkor, ahol használtad ennek szinte semmi relevanciája nem volt.

    "Lina belépett a köpésnyi kis konyhájukba, majd lecsavarta az ősrégi kávéfőző tetejét, hogy elkezdhessen vizet tölteni bele, és lefőzzön maguknak egy adagnyi feketét."

    Szerintem az, hogy Lina belép a konyhába és az ősrégi kávéfőzővel lefőz egy feketét nem kell többszörösen összetett mondatba foglalni, ami ráadásul ugrál a múlt idő és a jelen idő között.

    Kicsit sok volt az is, hogy minden második mondat arról szólt (jó, ez természetesen túlzás, de tényleg nagyon kihangsúlyoztad), milyen hideg van az egyetemen. Szegény Lina fázós, az egyetem meg hideg. Világos. :D :D :D

    Egy teljesen hülye kérdés, de mivel 5 éve egyetemistként élek Pesten, nem hagy nyugodni, hogy 3000 forintból hogy volt pénze a Picassoban egy forrócsokira és sütire, plusz a lakatosra is? :D

    A második fejezettel maradéktalanul elégetett vagyok. Dani <3 Jaj, de hiányzott ez a filantróp magatartása... :D

    "szülei mindig is igyekeztek úriembernek nevelni, még ha valahol félre is siklott a projekt " De hát mire gondolsz? :D Dani talpig úriember! :D

    Annyira jól megragadod Dani lényét. Ahogy Körtvélyessy (hű, meg soha nem írtam le ezt a szót, nem könnyű. :D) arcára bosszúálló mosoly kúszott én is hasonlóan elvigyorodtam. :D

    Vicces, hogy Dani még nem tudja mindenért Linát hibáztatni, csak a karmát. :D

    Daninak van egoja? :D Igaz, Lina még nem tette tönkre, lehet is neki. :D

    Jajj, nagyon nagyon imádom őket, és tényleg nagyon remélem, hogy nem bántottalak meg a kritikus felhanggal az elején. :)

    Nagyon várom a következő fejezetet. Mert IMÁDOM, amiket írsz! :)


    Fruzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Fruzsi! :)

      Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, igyekszem is érdemben -- lehetőleg nem összevissza :D -- válaszolni, de már most előre leírom, hogy sose kérj bocsánatot azért, ha építő kiritikát írsz, mert nagyon-nagy segítség, és tuti, hogy nem fogok ezért soha haragudni, sőt nagyon hálás leszek, mert az ilyenekből lehet igazán tanulni ^.^

      Na, jön az érdemi válasz :D

      Az első fejezet nehéz dió, és bár nekem a szívemhez nőtt, valahol meg tudom érteni, hogy nem tetszett. Megmondom őszinén, hogyha vissza szeretném olvasni a történetet, mindig a másodiktól kezdem, mert az elsőt annyira... semmilyennek érzem. A javítás alkalmával csak a legelső jelenetet írtam át, a többit megpróbáltam az eredetinek hűen meghagyni, szóval, hogy úgy mondjam, az első fejezet esett át az abszolút legkevesebb átíráson. Nem tehetek róla, de miután elolvastam a soraidat, automatikusan az vetült fel bennem, hogy talán ez lehet a probléma? Ezért túl vontatott az egész? Mert próbáltam meghagyni a régit, hogy ne ijesszek meg mindenkit, de mégis hozzáírtam pár dolgot, és ezzel "túltoltam" az egészet? Fogalmam sincs, és ezek igazából költői kérdések, mert éppen hangosan gondolkodom :D

      Hogy őszinte legyek, nagyon jó érzékkel beletenyereltél ebbe az egész első fejezet ügybe. Azért írok ennyit ezzel kapcsolatban -- oké, nem igaz, mindig rámtör a szó-khm-fosás, ha valaki mikrofont ad nekem --, mert őszintén látom ezzel kapcsolatban a bajt, és nem csak azért, mert átgondolatlanul bólogatni szeretnék a kritikádra.

      Át fogom nézni az egészet, ha jövő héten lesz időm rá, és igyekszem figyelni a tempójára, amit te is emlegettél. Az az igazság, hogy most nagyon megült bennem a gondolat, hogy talán bátrabban hozzá kellene piszkálnom az első fejezethez, holott eddig nem igazán mertem (?), vagy talán nem is akartam. Azt hiszem, az járt a fejemben, hogy a visszatérő olvasók számára riasztó lenne egy teljes mértékben más felütés, mint korábban volt. Pedig az első fejezet fontos a történet egészének meghatározásában, és lehet, hogy én is ezt érzem, amikor mindig a második fejezettől kezdem olvasni, ha kedvem támad magamtól olvasgatni :)

      Oké, most adtál nekem gondolkodni valót, pedig nagy valószínűséggel nem szerettél volna ilyen filozófiai mélységekbe rántani :'D Bocsánat, a szó-khm-fosás.

      Törlés
    2. (folyt. köv.)

      Hogy reflektáljak a konkrét problémáidra is:

      A nóris rész annak az igyekezetemnek az eredménye, hogy több külső szereplőleírást csempésszek a sztoriba, lehetőleg nem nagyon inadekvát helyeken, de úgy tűnik, ez mégiscsak sikerült, szóval erre is átnézek, hogy jobban illene-e az általad javasolt helyre, és hogy mennyire lóg ki.

      A nézőpont kérdéssel első blikkre nem értek egyet, de azért elbizonytalanítottál, úgyhogy extrán odafigyelek rá az átnézés során, mert ezzel lehetnek bajok. Az eredetiben ugyanis extrém mértékben ugráltam a nézőpontok között, és ezt az új verzióban igyekeztem letisztázni: az egyes jelenetek (azaz csillagtól-csillagig) csak és kizárólag egy karakter szemszögéből (RR esetében kizárólag Dani vagy Lina) íródnak, azon belül is közeli E/3-ban. Szóval az általad idézett, Nórival kapcsolatos dolgokat Lina gondolja, és végig az ő gondolatait látjuk, csak E/3-ban megjelenítve.

      A kávéfőzős dolog meg azt hiszem, nagyon tipikus az esetemben, a plafonról csöpögő vízről is tudnék írni hat összetett körmondatot. Megpróbálom megtalálni az arany középutat, eskü :) Itt viszont az időben való ugrálással nem értek egyet, legalábbis azt hiszem, de már ezen gondolkodom azóta, hogy elolvastam, amit írtál. A "lecsavarta, hogy" rész után szerintem nem helytelen az "elkezdhessen/lefőzzön", legalábbis nekem nem tűnik rossznak, és hirtelen nem is tudom elképzelni, hogy tehetném ezt múlt időbe. De elképzelhető, hogy én vagyok most oltári nagy noob (ami nem lepne meg túlságosan amúgy :D ), bármennyire is furán-cikin fog hangzani, sosem voltunk barátok a magyar nyelvtannal.

      A hideggel kapcsolatos gondolataidról már most meg tudom mondani, hogy totál relevánsak, egészen biztosan rengetegszer szerepel a fejezetben :D Megnézem, hol tudok húzni rajta, köszi ^.^

      Az egész életemet Pesten töltöttem, és most őszintén elmerengtem rajta, hogy is gondoltam komolyan Lina anyagi helyzetét :'D Egyébként, hiszed vagy sem, amikor feltöltés előtt átolvastam a fejezetet, elkezdtem agyalni azon, hogy "ne! még a forrócsokit meg a sütit is! az már tuti nem lesz jó", de aztán csak hagytam úgy :D

      (Jó ég, adtam magamnak feladatot jövő hétre. És már most tudom, hogy szörnyet fogok halni, amint meglátom, milyen hosszú is lett ez a válaszom :D )

      Örülök, hogy ezek után a második fejezet tetszett, férfiasan bevallom -- :D --, hogy emiatt most nagyon büszke vagyok magamra, mert én is úgy éreztem, hogy Dani itt jól ment. Vagy legalábbis könnyebben, mint Lina, bár ez nem újdonság, Dani karakterként közelebb áll hozzám, mint Lina :)

      És istenem, igen, annyira nehéz visszaszokni abba, hogy nincsenek együtt, és Dani nem okolhatja Linát mindenért :') Nem is tudom, hogy fogom kibírni, amíg egymás felé lehet végre lökdösni őket :D

      Na szóval, abbahagyom végre, mert szerintem te is elszörnyedsz majd, ha meglátod ezt a gigászi hosszú választ (bocsi?). Tényleg hálás vagyok a meglátásaidért, átgondolom, amiket írtál, és át fogom nézni az első fejezetet, mert ha mást nem is csinálok végül vele, a felesleges túlzásokat meg fogom húzni egy kicsit. Ha jutottam valamire, majd reflektálok ezzel kapcsolatban :)

      Tényleg köszönöm, hogy írtál! ^.^

      (haha, mint kiderült, félbe is kellett vágnom a választ, mert túl hosszú, ó, mamám, mit tettem veled, annyira sajnálom a szó-khm-fosást :"D)

      Törlés
    3. Szia!

      Én nagyon örültem a hosszú válasznak! Lelkes olvasóként (és kevésbé lelkes kritikaíróként, de azért igyekszem) mondhatom, hogy nagyon jó érzés egy kritikára érdemi választ kapni az írótól. Főleg ilyen szép hosszú terjedelmeset! :D Főleg, ha még el is gondolkozol azokon, amiket írtam. Ez nagyon jól esik. :) Függetlenül attól, hogy változtatsz-e valamit, de tényleg jó érzés, hogy ennyire figyelembe veszed a kritikáinkat. Mint Manó esetében is.

      Te meg soha ne kérj bocsánatot a "szó-khm-fosásért", mert szerintem mindennek abszolút van relevanciája, amit írsz. És a felvetett meglátásaimat meg is kellett válaszolnod valahol. ;)

      Szerintem, mivel nekiálltál, elhatároztad, hogy kijavítod a történetet, egyáltalán nem riasztanál el senkit azzal, ha belenyúlsz az első fejezetbe. Aki nem olvasta a történetet, annak azért lesz érdekes és izgalmas (mert igenis jó az első fejezet, csak én ismerem a következményeket és a stílusodat, talán ezért vártam tőle egy kicsit többet), mert új, és ismerkedik a szereplőkkel, aki pedig újraolvassa, az kifejezetten arra kíváncsi, miket változtattál meg. Úgyhogy ha úgy érzed, szerintem nyugodtan nyúlj bele.

      Szeretem a szereplő leírásokat, de sok író úgy érzi, hogy már az első fejezetben mindenkiről le kell írnia a szeme-haja színét, alakját, korát, vallási, nemi, erkölcsi beállítottságát, stb. Félre ne érts, nálad ez abszolút nem jelent meg, szerencsére. Teljesen jó arányban kezeled ezeket a kérdéseket. Lehet, hogy Nóri jellemzése is ráérne kicsit később. Hiszen sokat lesz még jelen a történetben.

      Igen, a nézőpont kérdéssel kapcsolatban éreztem, hogy nem tudom pontosan megfogalmazni a problémámat, ennyire telt tőlem. Lehet, hogy csak nekem vannak problémáim a szövegértéssel. :D

      A kávéfőzős résznél én sem tudom megmondani, hogy nyelvtanilag mi lenne a helyes (nem túl jó a nyelvtanom, ezt a kritikát is hatszor olvasom át, hogy ne legyen benne ordító nagy hiba. :D Meg mert az autokorrektor mindent átjavít :D), csak valahogy furcsa nekem az a mondat.
      "Lina belépett a köpésnyi kis konyhájukba, hogy lefőzzön maguknak egy adag feketét. Miközben vizet töltött bele elmerengett azon, hogy nem ment még tönkre az ősrégi kávéfőző?" Jó, ez is hülyén hangzik, csak azt akartam mondani, hogy szerintem a mondat tök jó, csak a félmondatokat tedd át más sorrendbe. :)

      Lina anyagi helyzetéhez csak annyit fűznék hozzá, hogy biztos van bankkártyája, amin van vészhelyzetre félretett pénz, és mikor tudta, hogy ki kell hívnia a lakatost, gyorsan levett a számlájáról a Szív utcával pont szemközt lévő OTP-ből az Andrássyn (legalábbis, mikor a történet játszódik még nyitva volt a bank, most már bezárt, mert ugye leégett az épület teteje...) :D

      Én nagyon köszönöm a hosszú választ! :)

      Ó, még egy kis apróság. Lehet, hogy én vagyok a béna, de telefonról nem tudtam elküldeni a kritikát. :( Többször is próbáltam, de nem történt semmi. Fel se adta, hogy nem vagyok robot, meg semmi. De gépről simán ment. :) Nem tudom, hogy ezzel te tudsz-e kezdeni valamit, csak gondoltam megírom. :)

      Fruzsi

      Törlés
    4. Szia!

      Ebben az esetben nagyon örülök, hogy nem sokkoltalak le! ^^ És az csak természetes, hogy elgondolkodom azon, amit írsz (és amit írtok), nekem nagyon fontos a visszajelzésetek, hiszen épphogy ti vagytok azok, akik nem ismeritek teljes mértékben a történet mögött zajló folyamatot, és őszinte-autentikus véleményt mondotok róla :)

      Haha, akkor ezentúl nem fogom vissza magam :D Nem mintha eddig azt tettem volna, hajaj.

      Köszönöm, hogy ezt írod az első fejezettel kapcsolatban. Nagyon... hm, nehéz ezt visszadni, de néha nagyon tartok a javítással kapcsolatos reakcióktól, és az ilyen pozitív hozzáállás, mint a tiéd, mindig megnyugtat. Tudom, hogy néha nehéz befogadni az újdonságokat, és azt is, hogy tulajdonképpen én nem csináltam ideálisan ezeket a dolgokat (mármint hogy publikálásra került az "eredeti" verzió is, most meg piszkálgatom). Elképzelhető, hogy bele fogok nyúlni, de ha végül mást nem is változtatok, azokkal mindenképpen foglalkozni fogok, amiket konkrét példaként említettél. De az is előfordulhat, hogy kipróbálok valami újdonságot -- abból baj nem lehet, ha adok magamnak egy tiszta lapot az első fejezettel kapcsolatban, és megnézném, hogy működne most, sok évvel később. Lehet, hogy rosszul, lehet, hogy jól, ki tudja :) Egyelőre befejezem a 15. fejezetet, mert kivételesen benne vagyok az ihletben, és azt nem engedjük el, ha sikerült megragadnom a kis grabancát, de utána az 1. fejezet kerül terítékre ismét :)

      Ne is mondd, szerintem a szereplőleírás rettenetesen kényes pont, és nem fogom tagadni, hogy mostanában igyekszem belerázódni, főleg korábbi kritikáknak köszönhetően. Úgyhogy most egy csodás fejlődési folyamatnak lehetsz tanúja te is, meg mindannyian, akik még követitek az agymenéseimet. Eddig egy nagy nulla voltam ezen a téren (de komolyan, a lehető _legminimálisabb_ leírást vegyítettem a sztorikba), épp azért, amit te is írsz: nekem nagyon nem asztalom az, hogy a legelső fejezet első sorában a szereplő tükörbe néz, és dicsérni kezdi a fényes tincseit meg a mandulavágású hupirózsaszín szemét. Szóval neeem, ez nagyon nem, de persze az arany középutat sem sikerült eddig megtalálnom, szóval mit szépítsem? Kábé teljesen kihagytam mindeddig az írásaimból.

      Most nagyon igyekszem valami... szűk ösvényt keresni, ami összefér az elveimmel. Mert nekem speciel az sem tetszik, ha valamit rá kell erőltetni a karakterre. Gondolj bele, ha találkozol egy nagyon jó barátoddal, akit esetleg tegnap szintén láttál, ha ma összefutsz vele, elkezdesz azon gondolkodni, milyen menő a hajszíne meg a szemszíne, meg milyen klassz az alakja? Szóval sokszor ezt is nagyon erőltetettnek érzem, és próbálok... kapcsolni valamit a bemutatásokhoz, célokat adni hozzá, agy ügyelni arra, hogy ne pl. Lina kezdjen el gondolkodni Nóri hajszínén, hanem később majd Dani szemével lássuk őt először rendesen, mert az hihetőbb, hogy Dani külsősként megnézi magának Nórit.

      (Jó ég, bevittem magam a bokorba :D) Igazából csak arra akartam kilyukadni, hogy egy csomót szenvedek jelenleg ezzel, és nagyon igyekszem fejlődni, és tök jó, hogy erre itt felhívtad a figyelmem, mert tényleg rá fogok nézni, hogy mennyire releváns ott a dolog ;)

      Törlés
    5. (folyt.)

      Nem hiszem, hogy neked lennének problémáid a szövegértéssel, egészen biztosan vannak benne fura részek annak köszönhetően, amit korábban meséltem. Még az utolsó átnézésem alkalmával is gyomláltam ki belőle nézőpontugrálásokat, úgyhogy ja. Ezzel bizony vannak bajok :)

      A kávéfőzős résznél értem, mire célzol. Egy időben egyébként borzasztó tőmondatosan írtam, aztán áttértem az extrémhosszú körmondatokra, most pedig igyekszem itt is a középutat keresni. Meglátom, mit tehetek majd érte! :D

      Hah, még lehet, hogy végül bekerül a bankba szaladós jelenet :D Annyira kis... plasztikus. És Lina jól utálhatná közben a világot (és Livit) :P

      Én köszönöm, hogy visszaírtál és válaszoltál nekem, el sem hiszed, mennyire jó ezt olvasni és látni, mindig kis örömtáncot járok magamban, amikor látom, hogy megjegyzés érkezett valamelyik poszthoz! :)

      A mobilos dolgot kirpóbálom, aztán megnézem, tudok-e erre megoldást, bár a blog mobilos kinézete nekem nagyon sötét, pedig nem vagyok annyira hülye HTML-ben :D Szerintem átnevezem magam NoobVillére. De nagyon kis maximalista vagyok, szóval igyekszem megoldani. Ha én egyszer rákapok egy problémára... megragadom, mint foxi a lábtörlőt :D :D

      Tényleg köszönöm, hogy írtál ^.^

      Puszi,
      V

      Törlés
    6. Szia!

      Csak azért írok, hogy nem felejtettem el a dolgokat, egyelőre most fogok elkezdeni dolgozni az első fejezettel, szóval ha jutottam valamire, vagy ide update-elek, mert miért is ne spamelném szét a saját kommentszekciómat, erre van, vagy posztot fogok írni, ha valamiféle olyan eredményre jutottam, ami miatt muszáj lesz :D

      A mobilos dologgal kapcsolatban, kipróbáltam bejelentkezve meg névtelenül is, mindkettő simán ment, nem tudom, hogy te megpróbáltad-e mégegyszer, vagy esetleg csak alkalmi volt a probléma... Ha nem az, akkor majd csinálok egy közvélemény-kutatást, hogy másnál is fennáll ez, és ha igen, akkor igyekszem valami megoldást találni :)

      Törlés